Kinaexpedition

I juni 2010 genomförde en grupp skandinaver (tre danskar, två norrmän och undertecknad) en botanisk expedition SBBE 2010 i bergsmassiven i västra Yunnan/Tibet. Färden gick genom de bergkedjor som sammanbinder Mekong- och Salweenfloderna. Det var en trekkingtur som började i floddalarna och som passerade upp till de högre belägna bergspassen. Inte sällan innebar det vandringar på smala stigar och bestigning av snökladda bergstoppar på över 4000m höjd. Väl däruppe väntade hela berg klädda av olika surjordsväxter och rhododendronarter. Fantastiska vyer och en växtrikedom som saknar motstycke!

Rhododendron i Yunnans berg, Kina

Avsikten med expeditionen var att utforska den rika flora av växter som förekommer i bergsområdena i västra Yunnan. Man uppskattar att det finns ca 7500 olika botaniska arter I Yunnan som helhet. För att göra turen intressantare och mer utmanande valde vi att vandra till fots genom bergsområden som var relativt outforskade. Den kände planthuntern Joseph Rock kartlade visserligen en del av områdena under sina nästan trettio år i provinsen, men vi visste att det fortfarande fanns vita fläckar på den botaniska kartan väl värda att utforska. Frågan var – vad skulle vi hitta i dessa otillgängliga och för västerländska botanister delvis okända områden? Detta är bl.a detta som expeditionen kom att handla om.

Se fler bilder från expeditionen.

Jag är amatörbotaniker, medlem i trädgårdsamatörerna och rhododendronsällskapet och håller gärna ett föredrag Om Yunnans flora och visar bilder. Kan också hålla föredrag om rhododendron och samplanteringsväxter för svenska trädgårdar.

Hör av er för bokning. Kontaktuppgifter finns på kontaktsidan. Jag kan så småningom erbjuda frösådder av vildarter (CW) från deras ursprungsområden i Kina

Bengts expedition: Rhododendron i Yunnan (PDF)